KRATKA ZGODOVINA

KRATKA
ZGODOVINA

1993
Slovenski klub za hrte je bil ustanovljen 18. oktobra 1993, kot samostojni pasemski klub, z namenom, da skrbi za populacijo pasem hrtov in pod svoje okrilje prevzame tako vzrejo hrtov, kot tudi organizacijo prireditev.
1994
Člani novo ustanovljenega kluba smo takoj prijeli za delo in že naslednje leto je bila organizirana 1. specialna razstava hrtov v okviru mednarodne razstave psov CACIB Ljubljana 1994. Poleg razstav so se pričele odvijati tudi druge aktivnosti kluba: klubska srečanja – pikniki, vzrejni pregledi in božično novoletne večerje.
1996
V letu 1996 je klub izvedel 2. specialno razstavo za hrte v okviru mednarodne CACIB razstave v Ljubljani, na Kodeljevem,
1997
Smo prav tako v okviru mednarodne CACIB razstave v Ljubljani organizirali 3. specialno razstavo za hrte – tokrat prvič s podelitvijo naslova CAC. Vzporedno z razstavo pa smo pripravili tudi promocijo tekmovanja s hrti – tek čez drn in strn – COURSING-a.
2005
Specialne razstave kluba so postale vsakoletna stalnica, kar dokazuje tudi iz leta v leto večje število hrtov, prijavljenih na razstavo, v septembru 2005 pa smo prvič uradno organizirali tudi lure coursing tekmovanje.
2008
Organizacija in izvedba EIWC razstave in kongresa v Kranjski Gori, pod okriljem Evropskega združenja Irskih volčjih hrtov.
2010
V okviru Evropske razstave psov je klub organiziral in izvedel specialno razstavo za hrte ob Velenjskem jezeru. Na razstavi je sodelovalo več kot 300 hrtov.
2019
Pod okriljem FCI je klub organiziral in izvedel Eurosighthound ter pod Ponce privabil skoraj 400 hrtov. Lokacija, vzdušje in odlična organizacija so pripomogli k temu, da dogodka ni pokvarilo niti spremenljivo vreme.
2023
30-letnico delovanja smo s ponosom obeležili v Postojni s specialno razstavo in mednarodnim coursingom, ki sta v skupnem seštevku štela za naslov Beauty&Performance Winner. Ob tej priložnosti je bila izdana tudi klubska revija Hrti, posvečena obletnici in dosežkom kluba.
Danes
Danes je klub eden aktivnejših v Sloveniji in Evropi, saj pod svojim okriljem organizira tako državna kot mednarodna tekmovanja: Vzrejne preglede, Specialne CAC razstave, državne CACL in mednarodne CACIL Coursinge, ter posebne specialne razstave.
Zadnja leta je stalnica jesensko tekmovanje v Lepoti in delu – kombinacija sobotne specialne razstave in nedeljskega CACIL coursinga. Klub letno organizira tud spomladanski in jesenski vzrejni pregled.
Ne zanemarjamo tudi družabnih srečanj, ki se odvijajo kot klubski pikniki, treningi lure coursinga ter tradicionalne božično novoletne večerje. Občasno klub izdaja tudi klubsko revijo HRTI.si. Aktivnost kluba in njegovih članov se odraža tudi pri letnem številu legel hrtov v Sloveniji in naraščajočim številom članov v klubu ter na obisku naših prireditev.