NA ZAČETEK RAZSTAVE ZA RAZSTAVLJALCE NAMESTITEV SPONZORJI KONTAKT
RAZREDI + PRIJAVNINA SODNIKI NASLOVI ON-LINE PRIJAVA ORG.ODBOR REZULTATI
 
BITTE AHRENS PRIMAVERA


Sem Švedinja, od leta 2001 pa živim v Rimu v Italiji.
Odraščala sem v psarni SOBERS in začela vzrejati male italijanske hrte in greyhounde z mojo babico, pokojno gospo Astrid Jonsson, ki je psarno SOBERS ustanovila na Švedskem v začetku leta 1957. Danes naša vzreja vključuje tudi whippete in italijanske ptičarje. Nekoč skupaj z mojo babico, danes pa z možem Pierluigijem Primavero, smo v psarni SOBERS vzredili več kot 400 prvakov (s skupaj več kot 860 naslovi), psi iz naše vzreje pa živijo povsod po svetu – kljub temu, da imamo na leto le eno do dve legli.
Pri vseh štirih pasmah so psi, ki smo jih vzredili in razstavljali, postali SBIS in BIS zmagovalci. Naj omenim nekaj vrhuncev: naslov BIS na Svetovni razstavi 2006, prvaki pasem - BOB na prestižnih razstavah CRUFTS in Westminster, naslovi TOP BREEDER & TOP DOG v več državah, naslov TOP DOG vseh pasem z našim italijanskim ptičarjem v Italiji 2008 in BIS na Eukanuba World Challenge v ZDA 2009. Do sedaj smo vzredili oziroma imeli v lasti najmanj 18 svetovnih prvakov in 20 naslovov evropskih prvakov. Po prihodu v Italijo so bili psi psarne SOBERS vsako leto med italijanskimi psi TOP TEN vseh pasem.
Že več kot 20 let delam kot veterinarski tehnik na Švedskem in v Italiji.
Leta 1992 sem postala mednarodni FCI sodnik na Švedskem za X. FCI skupino in vse portugalske podenge, ibiške pse, kanarske pse, faraonske pse in siciljanske hrte v V. skupini.
Sodila sem na razstavah po Skandinaviji in preostali Evropi, Veliki Britaniji, ZDA, Avstraliji in Rusiji (vključno z nekaterimi najpomembnejšimi specialnimi razstavami). Nekatere zelo posebne priložnosti so bile 3. nacionalna razstava za whippete v Avstraliji, whippet samice na CRUFTS-u leta 2015 in mali italijanski hrti na svetovni razstavi v Milanu leta 2015.
Rada delam s svojimi psi tudi na terenu, vendar je z dvema majhnima otrokoma čas omejen. Zahvaljujoč lastnikom so psi naše vzreje vseeno odlični pri delu na terenu in coursingu, tako da lahko z veseljem omenimo tudi več naših šampionov v lepoti in delu.
Za druge stvari v življenju ni veliko časa, a ko imam nekaj prostih trenutkov, se z veseljem posvetim moji drugi strasti: risanju in slikanju. Ilustrirala sem številne revije za pse, z leti izdelala številne logotipe za klube in psarne in naredila številne izobraževalne brošure za sodnike, zlasti o italijanskem hrtu. Bila sem ena od ustanoviteljev in več let tudi predsednik švedskega kluba za male italijanske hrte, sodelujem pa tudi v švedskem Klubu za hrte in v Klubu za greyhounde.
Vedno so me resnično zanimale vse pasme hrtov, pri Sobersu smo imeli tekom let tudi nekaj nenavadnih družinskih članov, med drugim zelo aktivnega irskega volčjega hrta, plemenitega škotskega jelenarja in nekaj ljubkih borzojev.

Bitte Ahrens

< nazaj

Vsebina spletne strani © Slovenski klub za hrte, 2023