Slovenski klub za hrte / The Sighthound Club Of Slovenia
F.C.I. Euro Sighthound Slovenia 2019
Aktualno
Kdo smo
Organi kluba
Zgodovina
Postanite naš član
Ugodnosti za člane
Aktivnosti kluba
Klubska revija
Prireditve
Lure Coursing
Predstavitev
Kako smo začeli
Tekme/treningi
Pridobitev licence
Oprema
X FCI skupina
Vzreja
Legla
Vzreditelji
Vzrejni pregledi
Pravilniki in obrazci
Prvaštva
Povezave
Kontakt
 
 
Spremljajte nas na
 
 
SVILNATI HRT
 
POREKLO:
PATRONAT:
DATUM IZDAJE VELJAVNEGA ORIGINALNEGA STANDARDA:
UPORABA: zaenkrat priznan samo v Sloveniji
KLASIFIKACIJA FCI: Grupa 10 - hrti, Sekcija 1 - hrti z dolgo dlako in resicami
Brez delovnega izpita
 

SPLOŠNI VTIS: svilnati hrt je majhen, pozornosti vzbujajoč in eleganten hrt. Njegova klasična oblika in atletska zgradba telesa so zaščitni znak pravega psa za coursing, hkrati pa ga odlikuje bogata svilnata dlaka, ki odlično služi tudi za zaščito. Njegova velikost, struktura in dlaka svilnatemu hrtu omogočajo ne samo odlične dirkalne sposobnosti na različnih terenih, ampak je tudi odličen spremljevalni pes ali pa tekmovalec v različnih pasjih športih.Svilnati hrt mora – gledano od strani- dajati vtis elegance in lepote, združene z izrednimi tekaškimi sposobnostmi.

VELIKOST svilnatega hrta je med 46 – 60 cm, merjeno v vihru. 2 cm odstopanja navzgor ali navzdol od meje, je dovoljeno. Svilnati hrt mora imeti tenko in gladko zgradbo, vendar v ravnotežju z finimi lopaticami, gladkim mišičevjem nikoli ne sme izgledati krhko in lomljivo.

GLAVA je zmerno dolga in primerna telesu. Svilnati hrt ima precej ravno lobanjo, ki se, gledano od zgoraj, počasi oži proti močnemu gobcu in smrčku. Če gledamo od strani, zgornja linija gobca tvori nadaljujočo linijo z zgornjim delom lobanje z komaj opaznim stopom . Gobec je močan in uravnotežen z lobanjo. Zobovje je veliko za top velikost psa, bele barve in popolno. Dovoljen je samo škarjasti ugriz. Oči so precej velike, mandljaste oblike, z živim, iskrivim izrazom. Temne oči s popolno pigmentacijo vek so zelo zaželene. Svetle barve, vključno z modro barvo morajo imeti temne oči. Ušesa so majhna, fini na otip in nošeni tesno ob vratu. Ko je pozoren, so lahko postavljena pokončno ali delno pokončno. Viseča ušesa niso dovoljena.Vrat je dolg in suh , rahlo ukrivljen, močan in brez odvečne maščobe. Zgornja linija je gladka. Prične se pri vihru in je opazno dvignjena na začetku ledvenega dela, nato pa nežno pade preko precej dolgega križca. Raven hrbet s strmim križcem je napaka.

HITROST in odrivnost svilnatega hrta je odvisna od njegovega zadnjega dela. Ta mora biti širok, mišičast, fleksibilen in dolg. Njegov globok prsni koš z čvrstimi trebušnimi mišicami tvori dramatično linijo. Prsni koš je globok in seže skoraj do komolcev. Njegova linija preide v dobro pritegnjen trebuh.

REP je dolg in elastičen z elegantno krivuljo, z resicami se navadno dotika tal. Močno zakrivljen rep je napaka.

NOGE so ravne, močne, došapje je močno in ravno. Komolci in prsti so ravni, in obrnejneni ne ven in ne noter. Šape so dobro členjene z lepo zakrivljenimi nohti. Dovoljene so tako zajčje kot mačje šape. Zadnje noge so dobro okotene, gledano od zadaj morajo biti rahlo širše postavljene kot prednje noge, mišičaste in brez sledu kravji stoji.

DLAKA je mehka, svilnata, z veliko poddlake za zašito. Dlaka je rahlo skodrana na zadnji strani prednjih nog, na prsnem koš, na repu tvori zavesice. Dlaka na gobcu, nogah je kratka. Dovoljene so vse barvne variante.

GIBANJE: svilnati hrt giblje sproščeno, enakomerno in ima odličen korak spredaj ter izkorak zadaj. Krajšanje koraka, gledano od strani je napaka.

 
 
 
Vsebina spletne strani © Slovenski klub za hrte, 2023