Slovenski klub za hrte / The Sighthound Club Of Slovenia
F.C.I. Euro Sighthound Slovenia 2019
Aktualno
Kdo smo
Organi kluba
Zgodovina
Postanite naš član
Ugodnosti za člane
Aktivnosti kluba
Klubska revija
Prireditve
Lure Coursing
Predstavitev
Kako smo začeli
Tekme/treningi
Pridobitev licence
Oprema
X FCI skupina
Vzreja
Legla
Vzreditelji
Vzrejni pregledi
Pravilniki in obrazci
Prvaštva
Povezave
Kontakt
 
 
Spremljajte nas na
 
 
ŠPANSKI HRT
 
POREKLO: Španija
DATUM IZDAJE VELJAVNEGA ORIGINALNEGA STANDARDA: 16.05.1982
UPORABA: lovski pes, predvsem lov na zajce
KLASIFIKACIJA FCI: Grupa 10 - hrti, Sekcija 3 - hrti s kratko dlako
Brez delovnega izpita
 

ZGODOVINA španskega hrta sega 500 let pred našim štetjem, ko so se starodavni Kelti selili čez Evropo na današnji pirinejski polotok. Z njimi so prišli tudi predniki današnjega španskega hrta in angleškega greyhounda, ti psi pa so bili tudi predniki deerhoundov in irskih volčjih hrtov. Po nekaterih podatkih ime „galgo“ izhaja iz stare romanske besede za pasmo „Canis Gallicus“ in pomeni „ Keltski pes“. Beseda „galgo“ v španskem jeziku označuje hrta na splošno, ne samo španskega hrta. Arabski osvajalci so s seboj pripeljali saluqije, ki so bili predniki današnjega slougija in salukija in ta križanja so pripeljala do današnjega modernega španskega hrta.

Skozi stoletja sta bila španski hrt in greyhound zelo podobna. Kot greyhound v srednjeveški Evropi je bil galgo spoštovan in zaščiten v Španiji, zaradi njegove uporabnosti v lovu. Sčasoma je galgo izgubil svojo pomembnost kot lovec za hrano, postal pa je središče športnega dogajanja na dirkah in coursingu. Ko so v Španijo prišli še greyhoundi, so se pričela množična križanja. Želja po športnem, hitrejšem psu je botrovala temu, da je čistost in originalnost španskega hrta skoraj izgubljena.

Sama pasma je bila precej pozno priznana s strani mednarodne kinološke zveze – FCI, in sicer je bil prvi standard napisan šele v zgodnjih 80 letih prejšnjega stoletja. Na žalost mnogo psov v Španiji ni registriranih, saj se uporabljajo samo za lov in se ne pojavljajo na razstavah.

Zanimivo je, da v Španiji prevladuje kratkodlaka varianta španskega hrta in da je v Španiji samo okrog 20 % vseh španskih hrtov, ki so ostrodlaki. Izven španskih meja so bolj priljubljeni ostrodlaki psi, mogoče zato, ker ta tip španskega hrta ne daje vtisa tesne povezanosti z greyhoundom.

SPLOŠNE KARAKTERISTIKE:

Španski hrt ima lastnosti vzdržljivega dirkača, ki je zmožen premagati divje in grobe terene. V primerjavi z greyhoundom je galgo zelo dolg, fin pes z manjšo globino prsnega koša in manjšo okotenostjo zadnjih nog. Je nižji in ne tako težak, ima daljše mišice, ki jih potrebuje za vzdržljivost, in niso tako zaobljene in »napihnjene«, kot jih potrebuje greyhound za eksplozivnost. Galgo ima dolg vrat in rep, dolgo glavo. Šape ima zajčje oblike, in se odlično obnesejo na neravnih terenih.

Španski hrt se pojavlja v dveh variantah dlake in sicer v kratkodlaki in ostrodlaki različici. Barve so lahko črna, umazano bela, rdeča, brindle in druge barve največkrat v kombinaciji z belo barvo. Višina pri psih je med 62 in 70 cm, pri psicah med 60 in 68 cm. Dovoljeno je preseganje 2 cm v višino, vendar samo v primeru da je pes v proporcionalnem razmerju.

Galgo ima privlačen temperament. Je resen, včasih malo rezerviran. Je tih stanovalec v hiši , zelo privržen svoji družini ter se dobro razume z drugimi psi. Do tujcev je lahko včasih malce plah. Da se izognemo temu, je potrebno že v zgodnji mladosti socializaciji posvetiti veliko časa. Kot lovec pa je izredno energičen in živahen.

Španski hrt je sinonim za zdravo pasmo, ki je postala že legendarna.

 
Standard na spletni strani FCI >
 
Vsebina spletne strani © Slovenski klub za hrte, 2023