Slovenski klub za hrte / The Sighthound Club Of Slovenia
F.C.I. Euro Sighthound Slovenia 2019
Aktualno
Kdo smo
Organi kluba
Zgodovina
Postanite naš član
Ugodnosti za člane
Aktivnosti kluba
Klubska revija
Prireditve
Lure Coursing
Predstavitev
Kako smo začeli
Tekme/treningi
Pridobitev licence
Oprema
X FCI skupina
Vzreja
Legla
Vzreditelji
Vzrejni pregledi
Pravilniki in obrazci
Prvaštva
Povezave
Kontakt
 
 
Spremljajte nas na
 
 
SLOUGHI
 
POREKLO: Maroko
DATUM IZDAJE VELJAVNEGA ORIGINALNEGA STANDARDA: 08.01.1998
UPORABA: lovski pes
KLASIFIKACIJA FCI: Grupa 10 - hrti, sekcija 3 - hrti s kratko dlako
Brez delovnega izpita
 

ZGODOVINA IN IZVOR

Natančen izvor te pasme je težko določiti, kajti njen izvor sega predaleč nazaj v preteklost in je zgolj teoretičen. Predstavnike afriških psov, ki so bili podobni hrtom, lahko sledimo nazaj do 8 stoletja pred našim štetjem. Risbe iz obdobja starodavnega Egipta nam dokazujejo, kako vredni so bili psi, podobni hrtom, ki so imeli pokončna ali spuščena ušesa. Egipčanski kratkodlaki hrti z spuščenimi ušesi so po predvidevanjih izšli iz Azije ( vzhodnega Egipta ), bili pa so tudi del poklonov, ki so jih faraoni dobili iz Nubije ( južni del Egipta ). Ti pradavni psi so bili podobni današnjim pasmam: Sloughi, Saluki, Azawakh in gladkodlaki afganistanec. Nemogoče je, da brez podrobne genetske študije ugotovimo, ali so te pasme nastale same, ali pa jim je bil skupni prednik hrt s spuščenimi ušesi.

Politične spletke so na začetku 20. stoletja povzročile, da je Sloughi skoraj izumrl. Uveden je bil francoski zakon, ki je prepovedal lov z hrti in posledica je bila množično uničevanje in streljanje sloughijev. Prav tako je epidemija stekline drastično zmanjšala populacijo teh čudovitih psov.

Kjub velikim naporom, ki so se pričeli vlagati v to pasmo konec 60 let prejšnjega stoletja v Evropi, severni Afriki in ZDA, je Sloughi še vedno redka pasma in vzreditelji te pasme imajo veliko odgovornost ohraniti to starodavno pasmo našim zanamcem.

FIZIČNE KARAKTERISTIKE PASME:

Sloughi daje splošen vtis kratkodlakega hrta s povešenimi ušesi, dolgonogega dirkača, ki ima žalosten in nežen, včasih kar malo melanholičen izraz.

Psi merijo v višino od 66 – 72 cm, merjeno v vihru, psice od 61 do 68 cm. Oblika sloughija je kvadratična, včasih je višji kot daljši. Viher je komaj opazen. Od pričetka vratu je hrbtna linija skoraj ravna, z rahlo krivino v ledvenem delu, kolčni kosti sta postavljeni široko. Prsni koš je globok, vendar ne dosega komolčnega sklepa. Spodnja linija je najprej ravna, potem pa se hitro dvigne k pritegnjenemu trebuhu. Rebra so najprej ploščata in se rahlo zaokrožijo proti koncu. Gledano od spredaj je Sloghi bolj raven kot okrogel. Mišice so suhe in puste. Slughi v popolni kondiciji ima ravne, dolge in tesno oprimejajoče se mišice. Vidijo se zadnji trije pari reber, kolčne kosti in vretenca v ledvenem delu.

GLAVA gledana iz profila je dolga in fina, vendar močnejša kot pri ostalih hrtih. Gledano od zgoraj tvori podaljšan trikotnik – od široke lobanje do ravnega smrčka na koncu nosa. Stop je komaj opazen, gobec je skoraj tako dolg kot lobanja. UŠESA so trikotna in zaokrožena na koncu. So zmerno velika in visijo ravno na vsaki strani glave. Lahko so nošena nazaj, posebno kadar je pes razburjen. ZOBJE so beli in močni, zobovje mora biti popolno, ugriz je lahko škarjast ali kleščast. Oči so lahko od temno rjave do jantarne barve, pogosto obkrožene z črno. Izraz v očeh je melanholičen, žalosten, nežen in odmaknjen.

DLAKA je vedno kratka, gosta, gladka in mehka. Koža je tenka in dobro priležena. Barva dlake: vsi odtenki svetlega peska (svetlo peščena barva) do rdeče z ali brez črnimi oznakami, kot so: črna maska, črna ušesa, tigraste črte, črn plašč ali celotna črna barva. Sloughija srečamo najpogosteje v peščeni barvi z črno masko, ali peščeni brindle varianti z črno masko. Zelo redke barve so rdeče črno brindle z črno masko. Bela dlaka na koncu prstov in na prsih je dovoljena, medtem ko so »bele nogavičke«, bela konica repa in bela lisa na čelu so diskvalifikacijska napaka.

 
Standard na spletni strani FCI >
 
Vsebina spletne strani © Slovenski klub za hrte, 2023