Slovenski klub za hrte / The Sighthound Club Of Slovenia
F.C.I. Euro Sighthound Slovenia 2019
Aktualno
Kdo smo
Organi kluba
Zgodovina
Postanite naš član
Ugodnosti za člane
Aktivnosti kluba
Klubska revija
Prireditve
Lure Coursing
Predstavitev
Kako smo začeli
Tekme/treningi
Pridobitev licence
Oprema
X FCI skupina
Vzreja
Legla
Vzreditelji
Vzrejni pregledi
Pravilniki in obrazci
Prvaštva
Povezave
Kontakt
 
 
Spremljajte nas na
 
 
POLJSKI HRT
 
POREKLO: Poljska
DATUM IZDAJE VELJAVNEGA ORIGINALNEGA STANDARDA: 01.10.1999
UPORABA: lovski pes
KLASIFIKACIJA FCI: Grupa 10 - hrti, Sekcija 3 - hrti s kratko dlako
Brez delovnega izpita
 

NAMEN : lovski pes namenjen za lov ne samo za zajce, ampak tudi za lisice , srne, droplje in tudi volkove.

KRATKA ZGODOVINA
Prisotnost poljskega hrta je potrjena že v 13 stoletju. Zgodovina te pasme gre verjetno nazaj na azijske hrte tipa saluki. Borzoi je bil neznan pred vladavino Ivana Groznega v času 16 stoletja, zato je nemogoče, kot trdi ruski avtor Sabaniejew, da je poljski hrt rezultat križanja med Greyhoundom in Borzojem. Omenjanje poljskega hrta v literature – posebno v lovski – je pogosto, in slike the psov se skozi čas ne spreminjajo. Te slike , ki so skozi zgodovino enotne , dokazujejo, da je kljub različnim križanjem originalni videz psa ostal nespremenjen do konca devetnajstega stoletja.

SPLOŠNI VTIS
Poljski hrt je velik pes, močan, mišičast in vsekakor močnejši in manj fin v obliko kot druge pasme kratkodlakih hrtov (vendar ne sme biti težke konstitucije ali dajati vtis zaspanosti in lenobe). V tem pogledu je podoben azijskem greyhoundu, ki mu je tudi prednik. Močan okvir, kratko telo, vidna mišična mas in močne čeljusti so dokaz, da je bil ta pes uporaben za lov v težkih vremenskih razmerah Poljske. Izrazite oči, z živahnim in predirnim pogledom, igrajo pomembno vlogo pri splošnem vtisu poljskega hrta.

POMEMBNI PROPORCI – RAZMERJA
Razmerje med dolžino telesa in višino merjeno v vihru naj bi bila 10,2-10,3 : 10.

OBNAŠANJE / TEMPERAMENT : Poljski hrt je samozavesten, zadržan in pogumen. Je hiter, sposoben in pogumen lovec, v akciji reagira hitro in brutalno.

GLAVA : Močna, suha in dolga. Razmerje med dolžino glave glede na višino merjeno v vihru je pri samcih 37-39: 100 in pri samicah 36-38 : 100. Dolžina gobca v razmerju glede na dolžino lobanje je 1: 1, vendar je lahko gobec za spoznanje daljši.

LOBANJA: Zgornja stran lobanje mora biti ploska, vendar je sprednji del rahlo poudarjen – zaželena je globina 5mm. Sprednje kosti lobanje in obrvni del so rahlo poudarjeni. STOP je rahlo poudarjen. NOS : Črn oziroma temne barve, velik in štrli nad ustnicami. GOBEC je močan, zašiljen proti nosu vendar rahlo, tako da ne daje vtisa zašpičenosti. Položaj nosu je zaželen malo pod zgornjo linijo gobca. Zgornja linija gobca in zgornja linija lobanje morata biti v rahlo divergentni liniji. USTNICE so vidne, čiste in brez izrastkov. V prvem delu gobca lahko ustvarijo manjši pregib , ko pokrijejo pigmentirane dele spodnje ustnice, vendar nikoli viseče, prav tako ne smejo skriti spodnje ustnice.

ČELJUSTI/ ZOBJE : Čeljusti in zobje so močni. Ugriz je škarjast, kleščast sprejemljiv.

OČI zaželene so temne oči. Glede na barvo dlake, se lahko barva šarenice spreminja od temno rjave do jantarne barve. Oči so izrazite, precej velike , postavljene rahlo poševno. Izraz v očeh je karakterističen – živahen in prediren. UŠESA so srednje velikosti, precej ravna, ko ležijo naprej se njihovi kotički vrhov z lahkoto dotaknejo notranjih kotičkov oči. Ušesa so nasajena v višini oči. Uhelj ima precej mehak hrustanec, medtem ko dajo ušesa na splošno vtis mesnatosti.

Dopuščena nošnja ušes:
Nošena nazaj, kjer se dotikajo vratu
Nošena poševno
V stanju vznemirjenja so ušesa pokončna, konci ušes so rahlo prepognjeni naprej…

VRAT dolg, močan in mišičast, ovalne oblike – gledano iz profila, Glava je nošena precej visoko , vendar jo poljski hrt nosi malo nižje kot greyhound.

TELO: Ko pes stoji, je višina v vihru enaka višini merjeni v križcu. VIHER : Majhen ampak dobro označen. ZGORNJA LINIJA : ravna v prsnem delu, rahlo izbočena v ledvenem delu. Samice imajo lahko skoraj ravno linijo v ledvenem delu – kar ni napaka.LEDVENI DEL je širok in mišičast. PRSNI DEL Prsni koš je zelo prostoren in spuščen ( idealna globina prsnega koša dosega komolce ), gledano od strani je širok, rebra so široka in dobro ukrivljena. TREBUH je dobro pritegnjen.

REP je poraščen z dlako, dolg, močan v korenu repa, nošen nizko. Vrh repa mora biti srpaste oblike obrnjen navzgor in tvori zaključen krog. Včasih, ko pes počiva, je lahko nošen ravno navzdol, vendar nikoli tako kot kravji rep. ko pes giba, je lahko rep nošen visoko, vendar koren repa ne sme biti nošen višje od ledvene višine.

PREDNJE NOGE so dolge, mišičaste ne preveč razmaknjene, gledano od spredaj paralelne. DOŠAPJE :rahlo poševne glede na tla. PREDNJE ŠAPE Ovalne. Prsti čvrsti in dobro členjeni.

ZADNJE NOGE dolge, mišičaste. Dobro okotene, gledano od zadaj mora biti stoja nog paralelna. ZADNJE ŠAPE Ovalne oblike, rahlo daljše kot prednje šape, prsti čvrsti, močni in dobro členjeni.

GIBANJE gibanje mora biti tekoče, gladko in energično. Pravilna okotenost spredaj in zadaj omogoča podaljšan korak in dobro pokrivanje celotnega področja tako v hoji kot v kasu Akcija zadnjih nog je ena izmed karakteristik poljskega hrta – lahko so postavljena v eno samo linijo ko so v počasnem kasu, kar pa ni napaka.

KOŽA se dobro prilega in je elastična.

DLAKA je elastična na dotik, rahlo hrapava vendar ne žimasta ali svilena. Po telesu je lahko različne dolžine. Na vihru je lahko dlaka daljša, krajša na straneh, najkrajša je na prsnici in nogah. Dlaka na trebušnem področju je bolj delikatna in redkejša. Na zadnjem delu telesa in na notranji strani repa je prav tako daljša in groba, ter tvori skromne hlače .

BARVA – dovoljene so vse barve. Robovi očesnih vek in barva nosu so temne, v primeru svetle barve dlake – npr, beige ali modra, je barva nosu prilagojena.

VELIKOST idealna višina za samice je od 68 - 75 cm merjeno v vihru in za samce od 70 - 80 cm merjeno v vihru. Primeri večji od idealne višine so dovoljeni, samo da ustrezajo splošnemu vtisu. Rahlo manjši primerki, kot ji zahteva standard niso diskvalifikacijska napaka, vendar če poleg tega nima nobenih drugih napak.

NAPAKE:
Odstopanja med zaželeno višino v vihru in dolžino telesa
Krhka kostna struktura, šibkost
Šibka mišična masa ali pretežka mišična masa
Preveč poudarjen stop
Nos preveč fin
Šibka čeljust
Kratek vrat
Popolnoma zakrivljen rep in nošen na stran
Strma okotenost, kravja stoja
Mehke šape
Koža tenka in ne dovolj elastična

DISKVALIFIKACIJSKE NAPAKE
Agresija
Majhne oči
P:S: Psi morajo imeti dve očitno normalni modi, popolnoma spuščeni v mošnji

 
Standard na spletni strani FCI >
 
Vsebina spletne strani © Slovenski klub za hrte, 2023