Slovenski klub za hrte / The Sighthound Club Of Slovenia
F.C.I. Euro Sighthound Slovenia 2019
Aktualno
Kdo smo
Organi kluba
Zgodovina
Postanite naš član
Ugodnosti za člane
Aktivnosti kluba
Klubska revija
Prireditve
Lure Coursing
Predstavitev
Kako smo začeli
Tekme/treningi
Pridobitev licence
Oprema
X FCI skupina
Vzreja
Legla
Vzreditelji
Vzrejni pregledi
Pravilniki in obrazci
Prvaštva
Povezave
Kontakt
 
 
Spremljajte nas na
 
 
MALI ITALIJANSKI HRT
 
POREKLO: Italija
DATUM IZDAJE VELJAVNEGA ORIGINALNEGA STANDARDA: 30.03.1992
UPORABA: dirkalni pes
KLASIFIKACIJA FCI: Grupa 10 - hrti, sekcija 3 - hrti s kratko dlako
Brez delovnega izpita
 

KRATKA ZGODOVINA PASME:

Mali italijanski hrt je zelo stara pasma hrtov. V šest tisoč let starem faraonovem grobu so našli tudi žival, ki je zelo podobna današnjemu malemu italijanskemu hrtu. Ta ljubka pasma izvira iz starega Egipta in klasične Grčije, v Evropo so pasmo pripeljali feničanski trgovci. V Italijo so prispeli v začetku 5. stoletju p.n.š. Največji razvoj in razcvet pasme pa je zaslediti v času renesanse po plemiških hišah in dvorih Italije, Španije in Francije. Ni redko, da malega italijanskega hrta najdemo tudi v mojstrovinah italijanskih in ostalih slikarjev.

SPLOŠNI VIDEZ:

Mali italijanski hrt je majhen, nežno grajen pes s plečno višino med 32 in 38 cm in največjo težo do 5 kg. Ima dolgo glavo, ki se stožčasto zoži v priostren gobec. Glava znaša 4/10 plečne višine. Zobovje ima popoln škarjast ugriz, smrček je temen, oči so velike, temne, bistre in pametne, uhlja sta majhna, visoko nastavljena in nošena nazaj s padajočima konicama. Ima suh jelenji vrat ter tanek, nizko nastavljen rep, ki je proti koncu rahlo zavit in ga pogosto spodvije pod telo. Zelo kratka in drobna dlaka zelo malo izpada in skoraj nima vonja. Dlaka malega italijanskega hrta je lahko črna, siva, skrilasta in rjavkasto rumena oz. rumena v vseh odtenkih (ital. Isabella). Belo obarvana dlaka je dovoljena le na prsih in šapah.

ZNAČAJ IN TEMPERAMENT:

Ta drobceni, visokonogi hrt je bil spremljevalec egipčanskih faraonov, rimskih cesarjev in evropskih kraljev in kraljic. Je zvit in igriv, plah in zadržan, previden in pohleven, krotek in "zaljubljen" v svojega gospodarja. Njegov sproščeni temperament ni zahteven, vendar ima rad udobno življenje. KLjub temu, da ima razvita globoka prsa, ki so dokaz vzdržljivosti, le-to redko preizkuša. Je zelo prijeten družabnik, ki potrebuje veliko ljubeznivosti. Izogiba se otrok, ki so mu pregrobi in preglasni, veliko raje ima mirne ljudi. Je izredno občutljiv na mraz in potrebuje toplo ležišče in primerno ogreto okolje. Pozimi se ga na sprehodih primerno obleče.

 
Standard na spletni strani FCI >
 
Vsebina spletne strani © Slovenski klub za hrte, 2023