Slovenski klub za hrte / The Sighthound Club Of Slovenia
F.C.I. Euro Sighthound Slovenia 2019
Aktualno
Cenik
Kdo smo
Organi kluba
Zgodovina
Postanite naš član
Ugodnosti za člane
Aktivnosti kluba
Klubska revija
Prireditve
Lure Coursing
Predstavitev
Kako smo začeli
Tekme/treningi
Pridobitev licence
Oprema
X FCI skupina
Vzreja
Legla
Vzreditelji
Vzrejni pregledi
Pravilniki in obrazci
Prvaštva
Povezave
Kontakt
 
 
Spremljajte nas na
 
 
MADŽARSKI HRT
 
POREKLO: Madžarska
DATUM IZDAJE VELJAVNEGA ORIGINALNEGA STANDARDA: 06.04.2000
UPORABA: lovski in coursing pes,pes čuvaj
KLASIFIKACIJA FCI: Grupa 10 - hrti, Sekcija 3 - hrti s kratko dlako;
brez delovnega izpita
 

NAMEN - lovski pes, ki lovi z vidom, vendar je tudi njegov voh spoštovanja vreden. Danes ga srečamo predvsem na coursingih in dirkalnih stezah, kjer dosega izjemne rezultate, predvsem na dolgih razdaljah. Je izredno dober spremljevalni pes in zvest čuvaj.

KRATKA ZGODOVINA: Madžarski hrt je originalna lovska pasma. Nastanek te pasme sledimo nazaj v čase, ko so Madžari osvajali ozemlja. To potrjujejo arheološka najdišča, kjer so našli lobanje madžarskih hrtov. Da bi povečali hitrost pasme, so ga v 19 stoletju križali z različnimi pasmami hrtov.

SPLOŠNI VTIS: madžarski hrt daje vtis močnega psa, saj sta mišičevje in kostna struktura zelo močno razvita. Kljub vsemu daje vtis elegantnega psa.

POMEMBNI PROPORCI – RAZMERJA
- Dolžina telesa je rahlo presega višino psa merjeno na vihru
- Dolžina gobca je skoraj enaka polovici dolžine glave psa.
OBNAŠANJE / TEMPERAMENT

Neutrudljiv, poln življenjske moči, živahen, hiter, trdoživ in robusten. Odličen dirkalni pes, na nekaterih razdaljah je hitrejši od greyhounda. Včasih je po naravi malo zadržan, vendar nikoli plah, pameten in zvest. Je pes čuvaj, njegov nagon za varovanje ljudi in njihove lastnine je močno razvit – kljub vsemu pa ni agresiven ali zloben. GLAVA je klinaste oblike in rahlo razširjena v lobanjskem delu – gledano tako od zgoraj kot iz profila. LOBANJA je precej močna, široka, STOP je poudarjen .NOS je relativno velik, dobro pigmentiran, z velikimi in široko odprtimi nosnicami. GOBEC je močan, podaljšan in ne preveč poudarjen. USTICE so tanke, tesno prilegajoče in dobro pigmentirane. ČELJUST / ZOBJE :čeljust je nočna, dobro razvita, ugriz je močan, popoln in škarjast. LIČNICE so močne in mišičaste. OČI so srednje velike in temne. Ne smejo biti globoko vsajene ali izbuljene. Izraz je prodoren in inteligenten. UŠESA so precej velika, njihova struktura je tenka. Nasajena so srednje visoko dobro nošena v obliki rože in “pritrjena” na vrat. Ko je pes pozoren, so pokončna. Težja ušesa so bolj zaželena kot prelahka, pretanka ušesa. Če so ušesa stalno nošena pokonci je to napaka VRAT je srednje dolg, vendar eleganten, suh , brez maščobe in gub, mišičast.

TELO

VIHER : dobro razvit, mišičast in dolg ZADNJI DEL je širok, raven, čvrst z dobro razvitim mišičevjem. LEDVENI DEL je zelo širok, raven, močno mišičast.PRSNI KOŠ je globok, zaobljen in dovolj prostoren za srce in velika pljuča. Rebra so dobro obokana in se raztezajo daleč nazaj. TREBUH je pritegnjen. REP je močan, tanek, nasajen srednje visoko, rahlo koničast in upognjen na koncu, in dolžina dosega skočni sklep. Spodnja stran repa je pokrita z ščetinasto dlako. Ko je pes sproščen je rep nošen navzdol, ko je pes v akciji je lahko dvignjen do nivoja hrbtne linije.

SPREDNJI DEL : sprednje noge so močne in mišičaste, gledane od spredaj in od strani so ravne in vzporedne.

PLEČA – lopatica je poševna, mišičasta in dolga. KOMOLCI so fleksibilno pritrjeni k prsnemu košu, in niso obrnjeni ne navzen in ne navznoter. PREDNJE NOGE so dolge, ravne, z močno kostno strukturo in mišičaste. DOŠAPJE je kratko in navpično. SPREDNJE ŠAPE so precej velike, podaljšane, z močnimi blazinicami in močnimi nohti.

ZADNJI DEL : zadnje noge so dobro okotene, vendar ne preveč, močno mišičaste z veliko kostne mase. Gledano od zadaj so paralelne.

ZADNJE ŠAPE so precej velike, podaljšane, z močnimi blazinicami in močnimi nohti.

GIBANJE – v gibanju pokriva veliko prostora, ima elastičen kas, gledano od spredaj in zadaj se mora gibati paralelno.

KOŽA je precej tenka, dobro se prilega celemu telesu, je brez gub ali odvečne maščobe.

DLAKA kratka, gosta, precej groba in ravna. V zimskem času se lahko razvije kar precej poddlake. BARVA DLAKE – vse barvne kombinacije znane pri hrtih so dovoljene, razen barv, ki so navedene pod diskvalifikacijske napake..

VELIKOST
Idealna višina za psa merjena na vihru je od 65 to 70 cm.
Idealna višina za psice merjena na vihru je od 62 to 67 cm.
Merjena višina v centimetrih je manj pomembna kot splošni vtis psa.

NAPAKE : vsakršno odstopanje od zgoraj omenjenih lastnosti se mora smatrati kot napaka.

DISKVALIFIKACIJSKE NAPAKE

Netipična glava
- Podgrizavost, nadgrizavost, skrivljena čeljust
- Eden ali več manjkajočih sekalcev in podočnjakov . 2 - 4 manjkajoča premolarja ali 1-2 manjkajoča molarja. Več kot dva manjkajoča PM1. manjkajoči M3 se ne upošteva.
- Entropija, Ektropija
BARVE - modra, modro bela, rjava, volčje siva, black and ten, trikolor

Agresivnost
PS. Samci morajo imeti dve enakovredno razviti modi in popolnoma spuščeni v mošnjo.

 
Standard na spletni strani FCI >
 
Vsebina spletne strani © Slovenski klub za hrte, 2023