Slovenski klub za hrte / The Sighthound Club Of Slovenia
F.C.I. Euro Sighthound Slovenia 2019
Aktualno
Kdo smo
Organi kluba
Zgodovina
Postanite naš član
Ugodnosti za člane
Aktivnosti kluba
Klubska revija
Prireditve
Lure Coursing
Predstavitev
Kako smo začeli
Tekme/treningi
Pridobitev licence
Oprema
X FCI skupina
Vzreja
Legla
Vzreditelji
Vzrejni pregledi
Pravilniki in obrazci
Prvaštva
Povezave
Kontakt
 
 
Spremljajte nas na
 
 
IRSKI VOLČJI HRT
 
POREKLO: Irska
POREKLO: Maroko
DATUM IZDAJE VELJAVNEGA ORIGINALNEGA STANDARDA: 20.03.1990
UPORABA: Čeprav so irske volčje hrte v 17. stoletju uporabljali tudi za lov na jelenjad, so bili uporabni predvsem za lov na volkove v širnih gozdovih Evrope.
KLASIFIKACIJA FCI: Grupa 10 - hrti, sekcija 1 - hrti s trdo dlako
Brez delovnega izpita
 

KRATKA ZGODOVINA : Iz egipčanskih stenskih slik vemo, da so kontinentalni Kelti že v tistih časih imeli prednike greyhoundov. Tako kot njihovi kontinentalni sorodniki, so bili tudi irski Kelti zainteresirani za vzrejo velikih lovskih psov. Ti veliki psi so lahko imeli gladko ali ostro dlako, vendar je v kasnejšem času ostra dlaka postala dominantna. Vzrok gre pripisati vremenskim razmeram na Irskem. Prve pisne zapiske o teh psih je napisal rimski konzul v letu gospodovem 391. Kasneje so se irski volčji hrti razširili tudi na Škotsko, kjer so jih uporabili za nastanek nove pasme – škotskega jelenarja ali deerhounda.

Pari irskih volčjih hrtov so bili poslani kot darila na kraljeve dvore širom Evrope, Skandinavije, Perzije in Indije.

Klub za irske volčje hrte je bil ustanovljen v letu 1885 - The Irish Wolfhound Club, capt. Graham. Prvič so irske volčje hrte kot samostojno pasmo prikazali na razstavi leta 1879. Irski volčji hrt je danes živi simbol irske kulture in spomin na keltsko preteklost.

SPLOŠNI VTIS: Irski volčji hrt ne sme biti tako težke ali masivne konstitucije, kot jo ima nemška doga, ampak mora bolj slediti tipu Deerhounda, ki mu je sicer tudi podoben. Irski volčji hrt je velik pes, impozantnega videza, mišičast, močne vendar hkrati elegantne zgradbe telesa. Giblje se lahkotno, glavo in vrat nosi visoko, rep je v elegantnem loku nošen pod hrbtno linijo.

GLAVA je dolga in ravna, nošena visoko. GOBEC je močan, UGRIZ je škarjast, kleščast je dovoljen. OČI so temne, UŠESA so majhna, nošena kot jih nosi greyhound.

VRAT je precej dolg, zelo močan in mišičast, s kožno gubo pod goltancem.

TELO je dolgo, ledveni del je rahlo izbočen, križec močan z veliko širino med kolčnima kostema. PRSNI KOŠ je zelo globok, zmerno širok, prsa široka. REBRA so dobro ukrivljena, TREBUH je čvrsto pritegnjen.

REP je dolg in rahlo ukrivljen, primerne debeline in dobro odlakan.

PREDNJE NOGE so močnih kosti in ravne. Komolci so dobro prileženi, podlaket je mišičasta.

ZADNJE NOGE so mišičaste, bedro je dolgo in mišičasto, kolenski sklep je lepo ukrivljen, skočni sklep je dobro nasajen in raven. ŠAPE so primerne velikosti in okrogle, postavljene ravno. Prsti so dobro obokani in nošeni tesno skupaj, kremplji so zelo močni in ukrivljeni.

GIBANJE je lahkotno in aktivno. DLAKA: je ostra in trda na telesu, nogah in glavi, daljša in ščetinasta nad očmi in pod čeljustjo. BARVA: siva, brindel, rdeča, črna, rumena ( fawn ) ali katerakoli barva, ki se pojavi pri deerhoundu.

VELIKOST IN TEŽA : minimalna višina in teža samcev bi morala biti 79 cm in 54,5 kg, pri psicah pa 71 cm in 40,5 kg. Vse, kar je pod spodnjo mejo velikosti in teže, bi moralo biti izključeno iz konkurence. Velikost in impozantnost, vključno z višino in proporcionalno dolžino telesa je zaželeno za pasmo, ki dosega povprečno 81 cm plečne višine pri psicah in 86 cm pri psih, hkrati pa kaže moč, aktivnost, pogum in simetrijo.

NAPAKE : Vsakršno odstopanje od zgoraj navedenih točk se mora smatrati kot napaka.
· Prelahka ali pretežka glava
· Nos katere koli druge barve razen črne
· Ustnice katerekoli druge barve kot črne
· Zelo svetle oči, rožnate ali jetrne barve veke
· Velika ušesa, nošena ploščato ob glavi
· Kratek vrat
· Kratko telo
· Prsni koš preraven ali preširok
· Preveč zavit rep
· Šibak zadnji del, splošno pomanjkanje mišične mase
· Mehke šape

OPOMBA: Psi morajo imeti dve očitno normalni modi, popolnoma spuščeni v mošnji.

 
Standard na spletni strani FCI >
 
Vsebina spletne strani © Slovenski klub za hrte, 2023