Slovenski klub za hrte / The Sighthound Club Of Slovenia
F.C.I. Euro Sighthound Slovenia 2019
Aktualno
Kdo smo
Organi kluba
Zgodovina
Postanite naš član
Ugodnosti za člane
Aktivnosti kluba
Klubska revija
Prireditve
Lure Coursing
Predstavitev
Kako smo začeli
Tekme/treningi
Pridobitev licence
Oprema
X FCI skupina
Vzreja
Legla
Vzreditelji
Vzrejni pregledi
Pravilniki in obrazci
Prvaštva
Povezave
Kontakt
 
 
Spremljajte nas na
 
 
BORZOJ
 
POREKLO: Rusija
DATUM IZDAJE VELJAVNEGA ORIGINALNEGA STANDARDA: 13.03.2001
UPORABA: lovski pes, dirkalni in coursing pes
KLASIFIKACIJA FCI: Grupa 10 - hrti, Sekcija 1 - hrti z dolgo dlako in resicami;
brez delovnega izpita
 

SPLOŠNI VTIS IN KARAKTER
Borzoj ustvari vtis s svojo impozantno velikostjo, bogato dlako, lepoto barv, z umerjeno proporcionalnostjo, eleganco in harmonijo oblike in gibanja. Te lastnosti dajejo njegovi zunanjosti razpoznavno plemenitost. Po značaju je miren in zadržan, vendar zanesljiv in neustrašen. Kot lovski pes je hiter in vztrajen. V boju je nevaren nasprotnik, kajti kljub svoji elegantni zunanjosti je to močan pes, ki ga v Rusiji uporabljajo za lovskega psa. Kot lovskega psa ga odlikujejo oster vid, velika hitrost -predvsem na kratkih razdaljah - in borbenost. Pri ocenjevanju sta odločilni tako zunanjost kot karakter. Sama zunanjost, ki kaže pripadnost pasmi, pri oceni ne sme biti edina odločujoča in ne sme imeti prednosti pred ostalimi prvinami.

VIŠINA: Plečna višina pri samcih znaša od 70-82 cm in več; psice so približno 5 cm nižje. Izredna višina se ceni samo do meje, pri kateri videz zaradi višine ne izgubi svoje harmonije in pri kateri pes ne izgubi svoje hitrost. Viher je le malenkost višji od križca ali v isti višini.

OBLIKA: Rahlo razširjena kvadratna oblika; kar pomeni da je dolžina trupa 1-2 cm daljša od plečne višine.
KONSTITUCIJA: Izrazito linearen ali leptosomaren konstituciski tip (dolga lobanja, dolgi udi, ozek in plosek, vendar globoke prsi).

UPORABA: Lovski pes, predvsem za lov na zajce,lisice in volkove. V zahodnem svetu pogosto sodeluje na dirkah.

GLAVA:
OBLIKA: Gledano s strani in od zgoraj mora biti glava dolga, ozka, koščena in fina; proti smrčku se polagoma zožuje. Dolžina in širina glave morajo biti primerne dolžini in širini trupa ter dolžini in vitkosti nog. Nosni del je malo daljši kot lobanjski del. Posebej značilen je profil od čela preko nosnega dela - ker glava nima stopa, poteka od temena preko čela do nosnega dela skoraj ravna črta. LOBANJA: Ploska, rahlo padajoča nazaj in ozka. Teme dobro izraženo. NOSNI DEL: Močan, dolg, ozek, koščen , ne pretirano globok. Rahlo izbočena nosna kost in ravna spodnja čeljust predstavljajo krak kota, ki se odpira nazaj. Tanke ustne se tesno prilegajo čeljusti in so črno pigmentirane. Relativno velik smrček moli precej čez sprednjo linijo zob in je ne glede na barvo dlake vedno črno pigmentiran. UGRIZ: Zaželjen je popoln, močan, dobro zapirajoč se škarjast ali kleščast ugriz. Nadgrizavost ali podgrizavost je velika napaka. Zaradi dolžine čeljusti so zobje zasajeni malo bolj narazen. OČI: Velike, mandljaste oblike, po možnosti temne (kostanjeve) barve. Ležijo relativno skupaj in malo nazaj od sredine lobanje. Izraz krotek toda živahen. Veke stojijo rahlo poševno in kotički so črno pigmentirani. UHLJI: Uhlji so nastavljeni visoko in daleč nazaj, so relativno majhni, tanki, ozki in se končujejo v špico. Kadar je pes miren ležijo tesno ob glavi nazaj, špičke obeh ušes se močno približajo. Kadar je pes razburjen, pa so dvignjeni, pri čemer se špice ponavadi prevrnejo naprej.

VRAT: Dolg, mišičast, ob straneh ploščat, zgornja linija rahlo zaobljena, bogato odlakan, brez podgrline.

TRUP: HRBET: Tvori še posebej pri psih rahel lok, katerega najvišji del leži na prehodu od prsi proti ledvenemu delu. Pri psicah je lahko zgornja linija skoraj ravna. Prsni in ledveni del sta v razmerju 1:1. Cel hrbet, še posebej ledveni del, je relativno širok in močno mišičast. VIHER: Nepoudarjen. PRSI: Relativno dolge in zelo globoke ( segajo do komolčnega sklepa), toda ozke in ploske (rebra so plosko zaobljena). Predprsje je malo poudarjeno. Spodnja linija prsi tvori navzdol konveksen lok. TREBUH: Močno pritegnjen in malo razvit. KRIŽEC: Dolg, širok in mišičast. Rahlo padajoč harmonično nadaljuje linijo hrbta. Kolčne kosti morajo biti narazen vsaj za širino dlani (približno 8 cm).

REP: Nizko nasajen, sabljaste ali srpaste oblike, močan, bogato odlakan in čim daljši, to pomeni - spodvit med noge, mora segati vsaj do kolčnih kosti. Kadar je pes miren, rep visi, kadar pa je pes vzburjen je rep dvignjen. Pri tem pa se ne sme vihati nad hrbet. Krožno zavit, zavit na stran ali previsoko nošen rep veljajo za lepotno napako.

PREDNJE NOGE:
PREDNJE NOGE V CELOTI so dolge, mišičaste in ravne gledano s strani in od spredaj.OKOTENOST v celoti je relativno strma. Ramenski in komolčni sklep sta zelo odprta. Toda prestrma okotenost (t.i. stebraste okončine) vseeno velja za napako. Vsi deli prednje noge , še posebej podlahtnica so zelo dolgi. Dolžina prednjih nog odgovarja približno polovici plečne višine. PLEČA: Dolga, ozka in ploska, zelo mišičasta in dobra povezana z trupom. Prednji deli lopatic ne segajo preko predprsnice. NADLAHTNICA: Prav tako dolga, relativno strmo postavljena in zelo suho mišičasta. Komolčni sklep gleda nazaj, ne sme stati stran od trupa, niti čisto tesno ob trupu. PODLAHTNICA: Je dolga in stoji navpično. Gledano od spredaj je ozka, gledano s stani pa zaradi suhega mišičja široka. Zadnja stran je prožna. ZAPESTJE: Močno in samo rahlo stisnjeno.STOPALO- DOŠAPJE: Je relativno kratko in ne sme stati popolnoma navpično. ŠAPE: Stojijo paralelno, so ozke, ovalne; prsti so lepo zaobljeni in stojijo skupaj, prav tako čvrsti, dobro pigmentirani kremplji in blazinice.

ZADNJE OKONČINE:
Zadnje noge so v celoti gledano dolge, vendar veliko bolj mišičaste in manj strmo postavljene kot sprednje. Sicer sta tudi kolenski in skočni sklep močno odprta, vendar so koti manjši kot na sprednjih nogah. Od zadaj gledano so nog ravne in vzporedne, toda postavljene bolj narazen kot prednje; gledano s strani stojijo malo nazaj. STEGNA: Dolga, široka in močno toda suho mišičasta. Na zadnjem delu so močno odlakana. Kolenski sklep je dobro viden. MEČA (spodnji del noge): Dolga in suho mišičasta. SKOČNI SKLEP: Nizko nasajen, močan, širok in suh, gledano s strani je prednji lok rahlo izbočen. STOPALA: Kratka, toda daljša kot spredaj in navpično postavljena. ŠAPE: Kot na prednjih nogah.

GIBANJE: Pri hoji in kasu je gibanje prožno s širokim izkorakom. Pri zasledovanju plena teče ne ne prehitrem kasu; pri gonji pa v hitrem galopu z dolgimi tekočimi skoki.

KOŽA: Tanka in napeta, dobro pigmentirana (tudi pri popolnoma belih psih); nikjer se ne guba.

DLAKA: Dolga svilnata, valovita ali rahlo skodrana. Posebno bogata in gosta okoli vratu, na podprsju, na zadnji strani prednjih nog , po stegnih in repu. Kratka dlaka, drobni kodri ali žimasto sodrana dlaka veljajo za lepotno napako. BARVE: Bela, zlata v vseh odtenkih, zlata s srebrnim odtenkom, zlata s temnimi oznakami; rdeče črne oznake pri temni maski in okončinah, siva, od pepelnato sive do rumenkasto sive; tigrasta: zlata, rdeča ali siva s temnejšimi lisami, rdeča, črna in vsi odtenki teh barv. Ožigi so dovoljeni, toda nezaželjeni. Pri temno obarvanih psih so tipične črna maska in široka, temna znamenja po trupu. Vse te barve se lahko pojavljajo samostojno ali kot madeži na beli podlagi. Pri enobarvnih psih je barva zgoraj temnejša, na trebuhu in notranji strani nog pa svetlejša.

NAPAKE IN POMANJKLJIVOSTI:

SPLOŠNI VTIS, KONSTRUKCIJA: previsoko postavljen (grajen), predolg, pregloboko postavljen (grajen); višina 5 cm pod določeno mejo.

BARVA: preživa (preveč kričeča) znamenja, barva kave in pikasta znamenja

DLAKA: medla, kratka, razmršena, redka, premalo bujne "hlače" in zavesice. Trda dlaka; vidna - po celem telesu enakomerno porazdeljena koža

GLAVA: Viden prehod s čela na nos (stop), premočna glava; navzven stoječe ličnice; prešpičast gobec svetel smrček

UHLJI: Nizko nasajeni, stoječi preveč narazen, ne dovolj prileženi vratu, veliki, na koncih zaokroženi

OČI: majhne, okrogle, svetle, svetle veke

VRAT: okrogel, premočan

PRSI; preozke, preširoke

HRBET: ozek, uleknjen, grbast; sedlast hrbet je velika napaka. Raven hrbet je napaka pri samcih in pomanjkljivost pri samicah

KRIŽEC: ozek, kratek

TREBUH; ne dovolj pritegnjen, pretirano dolg

PREDNJE OKONČINE: mehke vezi, ozki (preveč skupaj) ali navzven obrnjeni komolci, navzven obrnjene šape, nerodno (štorasto) gibanje, težko gibanje; sledi rahitisa

ZADNJE OKONČINE: kravja stoja, sodčasta stoja, slabo poudarjen skočni sklep, prestrma okotenost, preširoki prsti

ŠAPE: razmaknjeni prsti, okrogle, mesnate šape

REP: Kratek, močno zavit, nošen visoko, zavit na stran, premalo odlakan

Omenjene hibe ocenimo kot napako ali pomanjkljivost glede na stopnjo izraženosti.

 
Standard na spletni strani FCI >
 
Vsebina spletne strani © Slovenski klub za hrte, 2023