Slovenski klub za hrte / The Sighthound Club Of Slovenia
F.C.I. Euro Sighthound Slovenia 2019
Aktualno
Kdo smo
Organi kluba
Zgodovina
Postanite naš član
Ugodnosti za člane
Aktivnosti kluba
Klubska revija
Prireditve
Lure Coursing
Predstavitev
Kako smo začeli
Tekme/treningi
Pridobitev licence
Oprema
X FCI skupina
Vzreja
Legla
Vzreditelji
Vzrejni pregledi
Pravilniki in obrazci
Prvaštva
Povezave
Kontakt
 
 
Spremljajte nas na
 
 
AZAWAKH
 
POREKLO: Mali
PATRONAT: Francija
DATUM IZDAJE VELJAVNEGA ORIGINALNEGA STANDARDA: 22.08.1994 UPORABA: lovski pes
KLASIFIKACIJA FCI: Grupa 10 - hrti Sekcija 3 - hrti s kratko dlako;
brez delovnega izpita
 
DRUGA IMENA Tuareg Greyhound, Tuareg Sloughi, južno saharski greyhound

AFRIŠKI HRT – azawakh, prihaja iz osrčja nigerijske kotanje, iz doline Azawakh, ki leži na meji z državo Mali. Pasma je nastala med Tuaregi, plemenu južne Sahare, ki so s pomočjo teh psov lovili gazele. Azawakhi so bili tudi domači ljubljnčki in so jih uporabljali za spremljevalce v obredih in proslavah. Azawakh je v sorodstvu v Sloughijem in Salukijem. Prvi azawakhi so prišli v Evropo v zgodnjih 70 letih prejšnjega stoletja. FCI je pasmo uradno priznala leta 1981, standard pa je bil objavljen 1982.

GLAVA je dolga, ravna, ostro rezana in izbrušena. Lobanja skoraj ravna in precej dolga. Izražena zatilnična kost. Stop ni preveč poudarjen. Gobec je dolg in raven, čeljust močna in ravna.nos je črne ali rjave barve. Ušesa so nasajena visoko, tanka in viseča, nikoli nošena v obliki rože. Oči so precej velike in mandljaste oblike, temne ali jantarne barve s pigmnentiranimi vekami.

VRAT je dolg, mišičast, brez odvečne maščobe. Viher je izražen. Prsni koš ni preveč širok, vendar globok. Rep je nasajen precej nizko, dolg in tenak, na koncu zašiljen. V mirovanju rahlo zakrivljen, v akciji je lahko nošen čez hrbtno linijo.

DLAKA je tesno priležena in redkejša na predelu trebuha. Barva je jelenja – nianse od svetle do temne. Možne so črne maske , bel prsni koš in bela konica repa. Bele nogavičke so zaželene na vsaki nogi.

VELIKOST : samec od 64 do 74 cm ( teža 20 – 25 kg ), samica 60 -70 cm ( teža 15-20 kg ).

Azawakh je zelo rezerviran do tujcev, čuječ in oprezen in je odličen pes čuvaj za nomadske naselbine. Azawakh potrebuje zgodnji trening in socializacijo. Potrebuje veliko prostora za življenje in veliko gibanja.

 
Standard na spletni strani FCI >
 
Vsebina spletne strani © Slovenski klub za hrte, 2023