Slovenski klub za hrte / The Sighthound Club Of Slovenia
F.C.I. Euro Sighthound Slovenia 2019
Aktualno
Kdo smo
Organi kluba
Zgodovina
Postanite naš član
Ugodnosti za člane
Aktivnosti kluba
Klubska revija
Prireditve
Lure Coursing
Predstavitev
Kako smo začeli
Tekme/treningi
Pridobitev licence
Oprema
X FCI skupina
Vzreja
Legla
Vzreditelji
Vzrejni pregledi
Pravilniki in obrazci
Prvaštva
Povezave
Kontakt
 
 
Spremljajte nas na
 
 
AFGANISTANSKI HRT
 
POREKLO: Afganistan
PATRONAT: Velika Britanija
DATUM IZDAJE VELJAVNEGA ORIGINALNEGA STANDARDA: 24.06.1987 UPORABA: dirkalni pes
KLASIFIKACIJA FCI: Grupa 10 - hrti Sekcija 1 - hrti z dolgo dlako in resicami
Brez delovnega izpita
 
SPLOŠNI VTIS: Daje vtis moči in dostojanstva, v njem se združujeta moč in hitrost. Glavo nosi ponosno dvignjeno.
ZNAČAJ: Tipičen za pasmo je vzhodnjaški oz. orientalski izraz. Afganec z očmi prebada človeka, katerega gleda. Dostojanstven in zadržan, z nekako strastno vihravostjo.

GLAVA: LOBANJA: Dolga, ne preozka, z izraženim temenom. Proporcionalna in pokrita z dolgo dlako. STOP: Malenkosten SMRČEK: Praviloma črn; jetrna barva dovoljena pri svetlih psih GOBEC: Dolg, s čeljustmi, ki lahko močno zagrabijo ČELJUSTI / ZOBJE: Močne čeljusti s popolnim škarjastim ugrizom; to pomeni, da se zgornji zobje tesno prilegajo spodnjim in stojijo zobje navpično v čeljusti. Kleščast ugriz dovoljen. OČI: Praviloma temne, vendar zlata barva ni izključujoča. Trikotne oblike, od notranjega kotička potekajo rahlo poševno navzgor. UHLJI: Nastavljeni nizko in daleč nazaj, tesno se prilegajo glavi. Pokriti z dolgo svilnato dlako. VRAT: Dolg, močan, ponosno nosi glavo.

TRUP: HRBET: Raven, zmerno dolg, mišičast. LEDJA: Ravna, široka in precej kratka KRIŽEC: Rahlo padajoč proti nastavku repa. Kolčne kosti precej močno poudarjene, stojijo daleč narazen. PRSI: Globoke, primerno zaobljena rebra. REP: Ne prekratek. Nizko nasajen in na koncu zavit. V gibanju nošen navzgor. Rahlo prožen.

DLAKA: Dolga in tanka na rebrih, prednjih in zadnjih okončinah ter bokih. Pri odraslih psih od pleč nazaj po hrbtu kratka in priležena. Na glavi od čela nazaj dolga in tvori značilno prečko. Na gobcu kratka. Uhlji in noge dobro odlakani. Dlaka se mora razviti naravno.

PREDNJE OKONČINE: Ravne, z močnimi kostmi,gledano od spredaj stojijo ravno z rameni. PLEČA: Dolga, poševna, postavljena dobro nazaj, mišičasta in močna, ne smejo izgledati preobtežena. KOMOLCI: Tesno prileženi prsnemu košu, ne smejo biti obrnjeni niti navzven niti navznoter. PREDNJE STOPALO: Dolgo in prožno.

ZADNJE OKONČINE: Močne. Dobro okoten kolenski in skočni sklep. Velika razdalja med kolki in skočnim sklepom in primerno manjši razmik med skočnim sklepom in šapami.
ŠAPE: Šape sprednjih nog močne in zelo velike - dolge in široke, pokrite z dolgo, gosto dlako, prsti zaviti. Dlančnice dolge in prožne, blazinice ležijo dobro na tleh. Šape zadnji nog so dolge, vendar ne tako široke kot na sprednjih nogah; pokrite z dolgo gosto dlako.

GIBANJE: Ponosno, elegantno in prožno.

BARVA: Dovoljene so vse barve.

VELIKOST: Idealna višina za pse 68 - 74 cm, za psice 63 - 69 cm

 
Standard na spletni strani FCI >
 
Vsebina spletne strani © Slovenski klub za hrte, 2023